Menu Sluiten

Aurora Borealis

Waarom ik wakker wordt rond 01:00 weet ik niet. Maar ik draai me om en probeer weer te gaan slapen. Ik voel me wat onrustig, maar weet niet precies waarom. Even steek ik mijn hoofd door het dakraampje van de camper naar buiten om te kijken of het helder is. Duizenden sterren fonkelen mij tegemoet. Eigenlijk moet ik nu mijn bed uit voor het fotograferen van star-trails, maar buiten is het koud, en het bed is heerlijk warm. Ik kruip weer terug in bed.

Mijn blaas die ervan overtuigd was dat nu ik wakker was hij de kans kreeg om de druk te verlichten begint te protesteren. Toch maar even het bed uit, en naar buiten toe. Wat slaapdronken kijk ik naar de sterrenhemel. Een lichte groenverkleuring in mijn ooghoek trekt mijn aandacht. Heel vaag komt er groen licht net boven de bergen uit. De intensiteit van het licht wordt steeds heftiger.

3743

Noorderlicht! Snel grijp ik min camera, statief, zaklamp en 20 mm objectief. In no time heb ik de camera klaar en begin ik te fotograferen. Terwijl de camera bezig is met een opname met lange sluitertijd neem ik de tijd om mijn tweede camera op te stellen. Ademloos kijk ik naar het steeds veranderende lichtpatroon aan de hemel.

3737

Ongeveer 45 minuten later worden de sterren waziger. Dunne sluierbewolking begint bezit te nemen van de hemel, en blokkeert het grootste deel van het noorderlicht. Slechts wazige flarden van het spektakel zijn nog zichtbaar. Tijd om terug naar bed te gaan.

3746
Het stoompluimpje en reflectie onder in het midden van deze foto zijn afkomstig van het meer Kleifarvatn

3 reacties

  1. Ans Habraken

    Door het zien van deze foto’s ben ik er toch een beetje bijgeweest.
    Helaas niet live, maar ik heb er vorig jaar ook volop van kunnen genieten.
    liefs Ans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *